zaterdag 7 juli 2012

Een fris ecosysteem

 

 De video hierboven is een aflevering van Tegenlicht, een programma van de vpro. De video laat zien dat herstel van de ecosystemen op aarde kan en zelfs in betrekkelijk korte tijd.
Ons project in Costa Rica streeft naar een ecologische cirkel rond gebruik van hout voor meubels en aanplant/ onderhoud van een natuurgebied. 
De basis gedachte is; als je hout uit de natuur haalt moet je weer bomen aanplanten.
Productie plantages krijgen het keurmerk van eco, maar zijn feitelijk geen onderdeel van het natuurlijk ecosysteem. Plantages zijn bomen, maar geen natuur. Geen aap kan er wonen.
De tweede gedachte achter ons project is daarom; plant en onderhoud een natuurgebied waar productiehout een onderdeel van is.
  
We zijn begonnen met het verzamelen van zaden van inheemse bomen. Die worden gekweekt en dan uitgeplant. Eerst op verschillende plaatsen in Tempatal, later in la Garita, waar we begonnen zijn met 8 hectaren en later uitgebreid met 20 hetaren. In la Garita hebben we in 5 jaar tijd, verwaarloosd en uitgeput grasland in een vruchtbaar natuurgebied getransformeerd. De bomen voor productiehout zijn aangeplant op een manier dat ze er uit te halen zijn. 
5 jaar is een korte tijd en dromerig kijk ik dan naar de kale vlakten in de omgeving. 
De vernietiging van de aarde is geen onontkoombaar noodlot. Binnen één generatie kan herstel gerealiseerd zijn als de pioniers op dit gebied, meer stem, meer kracht en meer mogelijkheden krijgen.
In la Garita is te zien hoe met liefde en beleid de natuur zich in 5 jaar herstelt heeft tot een fris ecosysteem waarin mens, dier en vegetatie elkaar wederzijds inspireren en ten goede komen.



klik hier voor foto's   http://www.codeso.org/eng/laGarita.html


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten